Gervuogių auginimas

Gervuogių auginimas

Gervuogėms būtinos atramos. Pasodinus gervuogių sodinukus yra pastatomi stulpai ir įtempiamos vielos gervuogių stiebų prilaikymui. Prie ištemptų vielų pririšami gervuogių stebai ir naujai išaugę jauni ūgliai. Taip pririštos gervuogės gauna daugiau saulės ir dera ne tik viršūnėse.
Pirmaisiais metais jos augina tvirtą šaknų sistemą, tad nepasiekia didelio aukščio. Bet jau antraisiais augimo metais gervuogių stiebai pasiekia net 2-3 metrų aukštį. Kasmet gervuogės išaugina naujus ūglius, tad rudenį, kuomet lapai nukrinta nuo stiebų, gervuogės yra genėjamos, sutrumpinamos šoninės šakos (paliekant 1-2 pumpurus), išpjaunami seni stiebai davę derlių. Naujais metais nauji stiebai duoda derlių. Ir taip kasmet.
Tarpus tarp eilių rekomenduojame užsodinti žole, ir jai paaugus, nupjauti žoliapjove.
Vasarą gervuoges būtina laistyti (ypač per sausras). Pavasarį galima patręšti kompleksinėmis trąšomis, geriausia tokiomis, kurios neturi savo sudėtyje azoto. Tuomet padidės derlius, o ne lapija.
Skiriant daug dėmesio gervuogių priežiūrai, gervuogės auga puikiai ir subrandina gerą derlių. Tad gervuoges galima auginti ekologiškai ir sveikai, nenaudojant trąšų ir herbicidų.

©Kopijuoti Draudžiama 2022 | www.gervuoges.lt